Spoedlijn • bel direct

085 - 13 043 93

Hoge Raad erkent belang van zwarte inkomsten

In een uitspraak van 12-04-2024 heeft de Hoge Raad zich gebogen over de vraag of bij de schadebegroting wegens verminderd arbeidsvermogen ook rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk. Dit betreft een belangrijke juridische kwestie die van invloed kan zijn op de schadevergoeding die slachtoffers van ongevallen ontvangen.

In 2000 oordeelde de Hoge Raad al dat zwarte inkomsten meegewogen mogen worden bij het vaststellen van schade. Ondanks deze duidelijke uitspraak, ontstond er in de praktijk opnieuw discussie naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland. De Hoge Raad heeft nu echter bevestigd dat de eerdere rechtspraak overeind blijft.

In deze zaak werd [verweerder], een ondernemer met een eenmanszaak in internetproducten en beveiligingssystemen, slachtoffer van een ongeval tijdens werkzaamheden voor een basisschool. Hij viel van een ladder en liep enkelletsel op. Na het ongeval diende hij een schadeclaim in tegen de aansprakelijkheidsverzekeraar van de basisschool, Achmea.

Tijdens de schadeafwikkeling kwam het ter discussie of Achmea rekening mocht houden met de hoge, niet-geregistreerde inkomsten die [verweerder] vóór het ongeval verdiende, en waarover hij geen belasting had betaald. Het hof oordeelde dat, hoewel Achmea aansprakelijkheid had erkend, de inkomsten uit zwart werk buiten beschouwing moesten worden gelaten bij de schadeberekening.

De Hoge Raad heeft nu bevestigd dat bij het vaststellen van schade door verminderd arbeidsvermogen rekening kan worden gehouden met zwart werk, mits dit rechtmatig is. Dit houdt in dat de benadeelde moet aantonen in welke mate hij in de hypothetische situatie zonder ongeval deze werkzaamheden zou hebben voortgezet en welk netto-inkomen hij zou hebben ontvangen na belasting en premie.

De Hoge Raad concludeerde dat de stelplicht en bewijslast voor het bestaan en de omvang van de schade in beginsel bij de benadeelde ligt, maar dat er geen strenge eisen aan deze bewijslast mogen worden gesteld. De rechter heeft de vrijheid om rekening te houden met zowel goede als kwade kansen in deze hypothetische situatie. 

De uitspraak heeft belangrijke implicaties voor zowel slachtoffers van ongevallen als voor verzekeraars. Het benadrukt de noodzaak voor slachtoffers om transparant te zijn over hun inkomsten en biedt tegelijkertijd een kader voor de beoordeling van schadeclaims.

Het arrest kunt u hier teruglezen.

Werkzaam in:

Alexanderveld 5
2585 DB  DEN HAAG
Nederland

085 13 043 93
info@onnaletselschade.nl
www.onnaletselschade.nl

Contact 

Alexanderveld 5
2585 DB  DEN HAAG
Nederland

085 13 043 93
info@onnaletselschade.nl
www.onnaletselschade.nl