Spoedlijn • bel direct

085 - 13 043 93

Bedrijfsongevallen
28.04. svj dan sig i zast zdr na radu

Jaarlijks krijgen circa 200.000 mensen op het werk een ongeval. Dit leidt tot ongeveer 60 sterfgevallen per jaar. Daarbij komen nog eens naar schatting 4.000 doden als gevolg van ongezonde arbeidsomstandigheden. Werken gaat dus helaas nog altijd gepaard met aanzienlijke risico's op letsel en zelfs overlijden.

Aansprakelijkheid werkgever

Bedrijfsongevallen komen regelmatig voor en kunnen variëren van lichte verwondingen tot ernstig letsel of zelfs overlijden. Werkgevers zijn in veel gevallen aansprakelijk voor dergelijke ongevallen vanwege hun wettelijke zorgplicht om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Als een werkgever deze plicht niet nakomt, kan een werknemer recht hebben op een schadevergoeding. De meeste bedrijven hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om de kosten bij aansprakelijkheid te dekken.

Letselschade door bedrijfsongevallen kan verschillende oorzaken hebben, zoals vallen, getroffen worden door objecten of verkeersongevallen tijdens werk-werkverkeer. In bepaalde situaties kan een werkgever ook aansprakelijk zijn voor letselschade opgelopen tijdens woon-werkverkeer.

Bij een bedrijfsongeval moet een werkgever snel handelen, een ongevallenrapport opstellen, ernstige ongevallen melden bij de Inspectie SZW en het ongeval melden bij de verzekeraar. De bewijslast ligt grotendeels bij de werkgever om aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

In uitzonderlijke gevallen kan een werknemer zelf aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld bij bewust roekeloos gedrag of opzet. De ervaring van de werknemer en de inschatting van risico's spelen hierbij een rol.

Als een werkgever aansprakelijk is, kan de werknemer aanspraak maken op een schadevergoeding. De hoogte hiervan hangt af van verschillende factoren zoals verlies aan verdienvermogen en smartengeld. Het is raadzaam voor werknemers om zich te laten bijstaan door een letselschade-expert bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en schadevergoeding.

Jurisprudentie werkgeversaansprakelijkheid 

Een werknemer raakte gewond tijdens zijn werk met een transportband. Hij plaatste een zware rubberen rol in een machine om deze op maat te snijden voor een klant. Toen hij het bindlint lossneed en in de machine ging staan, klapte de flap van de rol naar beneden. Deze raakte de werknemer, waardoor het stanleymes in zijn rechterhand in zijn linker onderarm sneed. Hierbij werden pezen doorgesneden. 

Een timmer- en onderhoudsbedrijf is niet aansprakelijk gehouden voor het ernstige letsel dat een werknemer van een transportbedrijf heeft opgelopen. De werknemer liep een lage dwarslaesie op bij het uitvoeren van een opdracht die het timmer- en onderhoudsbedrijf had uitbesteed aan het transportbedrijf. Het ging om het verwijderen van wandpanelen van een trailer. De aansprakelijkheid van het timmer- en onderhoudsbedrijf voor dit ongeval is in een recent deelgeschil afgewezen.

Wilt u advies over een letselschade als gevolg van een ongeval waarbij u betrokken bent?
Neem gratis contact op, wij helpen u verder.

Doe onze gratis letselcheck en ontvang direct advies

Werkzaam in:

>Den Haag
> Utrecht
> Groningen
> Maastricht
> Zwolle
> Rotterdam
> Amsterdam
> Zuid-Holland

Contact 

Haagse Hof - Parkstraat 83
2514 JG  DEN HAAG
Nederland

085 13 043 93
info@onnaletselschade.nl
www.onnaletselschade.nl