Huishoudelijke hulp 

Chantal van den Berg, 08 maart 2021

Als je schade lijdt door een ongeval heb je recht op vergoeding van de schade. Eén van de meest voorkomende schadeposten is huishoudelijke hulp. Op het moment dat je letsel oploopt door het toedoen van een ander en je hierdoor beperkt wordt in de uitvoering van jouw huishoudelijke taken, levert dit schade op.

De huishoudelijke taken kunnen bestaan uit: stofzuigen, schoonmaken, ramen zemen, afstoffen, vaatwasser inruimen, wassen, strijken, boodschappen doen, koken etc. Het kan goed zijn dat je deze taken tijdelijk of voor een langere periode niet kunt uitvoeren, omdat je beperkt wordt door het opgelopen letsel. Zo is het vrijwel onmogelijk om met een gebroken arm de ramen te zemen of met erge rugklachten de vloer te dweilen. Het opvangen van de kinderen valt niet onder de huishoudelijke taken.

Stel je voor dat je voor het ongeval 75% van de huishoudelijke taken deed en de overige 25% van de huishoudelijke taken kwamen voor rekening van jouw partner. Als dit na een ongeval compleet veranderd is en jouw partner moet (een gedeelte van) jouw taken overnemen, dan heb je recht op een vergoeding hiervoor. Het is dus niet noodzakelijk dat je daadwerkelijk kosten maakt voor huishoudelijke hulp. Sommige mensen denken dat zij een bonnetje moeten overleggen van de ingehuurde schoonmaakster. Dit is niet het geval. Ook in die gevallen dat de huishoudelijke taken worden overgenomen door de partner, de kinderen, de buurvrouw of een goede vriendin heeft u recht op schadevergoeding.

De normbedragen uit de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad bieden uitkomst voor de eerste dertien weken na het ongeval. Aan de hand van de richtlijn kan door één van de letselschadejuristen van Onna Letselschade de hoogte van de vergoeding voor de huishoudelijke hulp worden vastgesteld. Na deze periode wordt er gekeken naar de daadwerkelijke aantal uren hulp.

Heb je een vraag over de schadepost huishoudelijke hulp of wil je gratis juridische bijstand? Onze juristen hebben veel ervaring met het verhalen van letselschade. Bel ons gerust op nummer 085-130 4393 of kijk op onze website www.onnaletselschade.nl.